Sinds het begin van haar bestaan is er verwarring geweest over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Deze verwarring is terecht, want de namen zijn bijna precies hetzelfde.

Wat is het verschil tussen de twee? En welke moet je gebruiken voor je website?

We gaan later in de post veel dieper in op de dingen. Maar laten we beginnen met de grote onthulling:

  • WordPress.org, oftewel zelf-gehoste WordPress, is de eigenlijke open source WordPress-software die iedereen kan downloaden en gebruiken zoals hij wil. Je moet je eigen domeinnaam, webhost en volledige controle over alles hebben.
  • WordPress.com is een specifieke “website as a service” -implementatie die is gebouwd op de WordPress.org-software. WordPress.com host je site en regelt alles voor je, maar dit gaat ten koste van flexibiliteit, inzicht en snelheid.Recente wijzigingen die door WordPress.com zijn aangebracht, hebben ertoe geleid dat de lijnen alleen maar meer vervagen, maar dat is nog steeds waar het belangrijkste verschil tussen de twee op neerkomt. In het volgende bericht gaan we dieper in op de twee opties en laten we u zien hoe dit kernverschil daadwerkelijk uitpakt als het gaat om het maken van een site.

 

.org VS .com

Even ter herhaling:

WordPress.org is open source software die wordt beheerd door de non-profit WordPress Foundation.

WordPress.com is een bedrijf met winstoogmerk dat eigendom is van Automattic en dat de open source-software WordPress.org gebruikt.

De twee zijn officieel afzonderlijke entiteiten, hoewel de onofficiële lijnen kunnen vervagen omdat Matt Mullenweg zowel de oprichter van de WordPress Foundation als de oprichter van Automattic is. Hierdoor blijven de twee entiteiten nauw met elkaar verbonden.

Een website maken met WordPress.com

Met WordPress.com is het maken van een nieuwe website letterlijk net zo eenvoudig als het aanmaken van een account. Geen gedoe met hosting of domeinen:

Het hele proces duurt slechts een paar minuten en je bent op weg naar de races.

Hoeveel kost het om een WordPress.com-site te maken?

WordPress.com varieert van 100% gratis tot $ 24,92 per maand.
Met het gratis abonnement, uw website:

  • Is een subdomein van WordPress.com – zoals jouwsite.wordpress.com
  • Geeft WordPress.com-advertenties weer
  • Heeft beperkte opslagruimte

Als je kiest voor het betaalde abonnementen, kan je een eigen domeinnaam gebruiken en de advertenties verwijderen, maar u bent nog steeds beperkt in wat je met je site kunt doen.

 

Een website maken met WordPress.org

Met WordPress.org is het proces niet zo eenvoudig als het aanmaken van een account. Maar vanwege hoe populair zelf-gehoste WordPress is, is het proces tegenwoordig nog steeds behoorlijk gebruiksvriendelijk.

Je moet de volgende dingen zelf regelen:

  • Domeinnaam
  • Webhost

Vervolgens kunt u de zelf-gehoste WordPress.org-software op uw eigen host installeren. Tegenwoordig maken de meeste hosts dit proces zo eenvoudig als het klikken op een paar knoppen – geen code vereist.

Sommige hosts, zoals Kinsta, bieden zelfs aan om WordPress vooraf voor je te installeren, zodat je niets hoeft te doen.

Hoeveel kost het om een WordPress.org-site te maken?

De enige vaste kosten met een WordPress.org-site zijn:

Webhosting – kan zo goedkoop zijn als € 3-5 per maand, maar gaat in € 100+ voor prestatiegerichte beheerde WordPress-hosts.
Domeinnaam – ~ € 10 per jaar voor een “.nl” -domeinnaam.

Als je niet weet waar je moet beginnen kan je altijd contact opnemen met ons support team. Stuur ons een email op [email protected] of neem contact op met ons kantoor

[helpful]

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Ons support team is maar een belletje weg, we helpen je graag kosteloos verder!


Ontvang support